Såhär dekorerar du ditt sovrum harmoniskt för en god nattsömn

Text Julia Olausson

Text Julia Olausson

Efter en lång och fin sommar har höstens löv börjat falla. För att inte tappa gnistan är det viktigt att ta fram årstidens fördelar och njuta! Från svettiga sommarnätter kan vi äntligen använda fluffiga duntäcken och härliga pyjamasar. Den där extra knorren får du genom att inreda ditt sovrum på ett harmoniskt vis utan för många detaljer. För att lyckas delar vi med oss av våra bästa tips!

1. Dova färger
Mycket forskning har visat att färgval i sovrummet spelar roll och att färger som grönt, blått och grått är att föredra. Skalor som går åt rött, orange eller rosa ger tvärt emot sämre förutsättningar för att vakna utvilad. Så går du i målartankar är det alltså toner i grönt och blått dina väggar bör målas i. Dessutom är det ju riktigt snyggt! 

2. Inred med raka och runda former
För att skapa en balans i sovrummet är det bra att kombinera mjuka och hårda former. En rund spegel tillsammans med en svart ram bidrar, enligt feng shui, till ett mer harmoniskt rum. Sovrummen ska inte heller vara en plats för förvaring utan ska istället vara så enkla och rena som möjligt för att inte stoppa goda energiflöden. Dessutom bör sängen placeras så att du kan se dörröppningen från den, annars kan en oro skapas vilket påverkar din sömn. 

3. Fluffa till det
Är du lika frusen som oss? Varför då bara ha etttäcka på hösten? Lyxa till det med dubbla täcken i två matchande färger för att få en lyxigare känsla. Och när det är dags att stiga upp finns det inget bättre än att sätta fötterna mot en härlig pläd. Vi tror att lyxen i vardagen gör de tidiga morgnarna till något att se fram emot snarare än att frukta. 

4. Håll det enkelt
Ett sovrum ska ge lugn vilket betyder att för mycket inredning kan skapa ett stressande intryck. Skär ner på onödigt piff och prioritera det som ligger dig varmt om hjärtat. Ha ett fåtal tavlor eller fotografier av saker du tycker om, en enkel lampa med en gulaktig glödlampa för ett varmare ljus samt få detaljer i fönsterkarmen. På så sätt blir det enklare att somna utan att stressas av alla saker som fyller rummet. 

5. Grönt ger luft
Sovrummet är det rum du spenderar mest tid i och under nattens sömn är det lätt att luften blir tung. Istället för att inreda med prylar som saknar funktion är gröna växter både snyggt och funktionellt. Dessa gör att luften blir renare vilket i sin tur skapar godare förutsättningar för en skön natts sömn! Satsa på en citrondoftande pelargon eller en monstera som gillar mörker, de är både trendiga och praktiska. 

Men hur ska du orka lämna sängen när du inrett för sömn? Redan kvällen innan kan du förbereda en god frukost med ljus och en härlig spellista. Ser du fram emot en mysig morgon kan de första stegen ur sängen bli enklare. Är du mer svårstartad än så kan du sätta timer på en lampa som tänds i sovrummet 30 minuter före alarmet ringer. På så vis hinner kroppen förbereda sig på att vakna. Waky waky!