Höstens läsupplevelser

TEXT: Emilia Radow Ingvarson

TEXT: Emilia Radow Ingvarson

Finns det något som berikar vårt intellekt (och livet om du frågar mig) så är det riktigt bra skönlitteratur. Hänförande rader av ord och meningar som för en stund tar bort dig från verkligheten, griper tag om dig och tar med dig på en resa där du får virra bort dig i någon annans liv, upplevelser, berättelser, skratt och bekymmer. Det låter kanske fånigt att man ska låtas hänföras av saker som inte sker på riktigt men sällan är det väl ändå så att skönlitteratur är helt tagen ur renodlad fantasi. Du bestämmer själv vad du vill och vågar tro på men en sak är helt säker: skönlitteratur ger dig så mycket mer än bara ord. 

 

Egentligen finns det en fulladdad bokhylla med böcker vi vill rekommendera men väljer några som vi läst relativt nyligen, oavsett om de är heta från tryckpressarna eller funnits i ett par år redan. Böcker går aldrig ur ropet. 

 

I Let You Go av Clare Mackintosh

En bok om att gå vidare, om hur livet plötsligt förändras och om vägen tillbaka, eller snarare vägen åt ett annat håll. Var finns kraften och viljan i att inte ge upp, att vilja leva vidare? När tar flykten slut och finns det ett lyckligt slut? Kvinnoöden som får hjärtat att slå lite snabbare och tankarna och känslorna att svämma över i gråtmilda stunder, chockartade tvivel och den inre styrkan för överlevnad. Läs den!

 

The Lost Vintage av Ann Mah

Boken som får dig att längta efter franska ostar, vin till dagens ände, middag i flertal och känslan av genuinitet bara en vingård på franska landsbygden kan ge. Historien följer en kvinnlig sommelier som söker sig tillbaka till sina franska rötter på franska landsbygden och vingården där hon en gång spenderade sina somrar. Resan blir en upptäcktsresa i släkthistoria och ädla druvor på flaska. En må bra-bok som får dig att vilja söka dig till mormors gamla vind i jakten på fascinerande släkthistorier och perfekt när det enda du vill göra är att mysa ner dig med en bra bok som varken tar fram känslor om orättvisor, obehag, tårar, livsfrågor och känslosvall. 

 

Conversations with Friends av Sally Rooney

Den här prisbelönta boken skulle jag säga är perfekt för läsaren från unga 20 år till tidiga 30 men funkar även för den äldre läsaren i både språk och researchsyfte. Det är en bok förmodligen alla kvinnor kan relatera till oavsett om du finner likheter i huvudkaraktären eller någonstans i birollen som surrar bredvid. Det är ett relationsdrama, en berättelse om vänskap, och om villfarelsen i att inte riktigt veta var man är på väg i livet eller om relationerna man lever i är av någon betydelse. Vad är det som gör att vi stannar kvar i osunda relationer, vad utgör en osund relation, vad kännetecknar äkta vänskap, är frågor du instinktivt ställer när du läser boken. 

 

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Och har du av någon anledning missat detta svenska bombnedslag till bok så är det ett absolut måste. En ruggigt sanningsenlig bok som tyvärr inte kunde vara mer högaktuell. Unik berättelseteknik och en bok som inte lämnar någon oberörd.  

 

Andra böcker vi varmt rekommenderar är:

 

Small Great Thingsav Jodi Picoult

The Storied Life of A.J. Fikryav Gabrielle Zevin 

The Miniaturistav Jessie Burton

The Elegance of the Hedgehogav Muriel Barbery 

 

 En sista liten sak. Läs dina böcker på 2-3 veckor max. Då blir berättelsen som allra bäst!