Yoga Breakfast Club om att hitta sin business partner in crime

Text Julia Ahlm Foto Nadja Endler

Text Julia Ahlm Foto Nadja Endler

Thea och Reena är varandras Business Partner in Crime. 

De träffades på en tjejkväll och det var kärlek vid första ögonkastet. Reena hade flyttat från New Delhi till Stockholm för att tillsammans med sin man starta upp en marknadsavdelning för deras IT-företag som var baserat i Indien. Men samtidigt hade Sverige förändrat hennes liv och med ett nytt språk och ny mat, började hon fundera på om det även var dags för nya möjligheter. Helst något projekt som knöt henne till hennes hem; Indien, och kanske det där andra som också var hem för henne – yogan.

Thea hade valt att skaffa sina barn genom surrogatmödraskap i Mumbai och hennes kärlek för Indien, dess kultur, mat samt yogafilosofi var precis den koppling som Reena letade efter.

Idag driver de tillsammans Yoga Breakfast Club ett koncept byggt på svenska traditioner och indisk kultur. Och deras noggrant planerade events bjuder på så väl energigivande yoga som fantastiskt goda frukostar. 

Att det är en match made in heaven råder det ingen tvekan om. Så vi bad dem dela med sig av sin erfarenhet om hur det är att ha en vän som också är ens Business Partner in Crime!


Först! Hur föddes idén till Yoga Breakfast Club? 

Reena: Vi blev presenterade för varandra under en tjejkväll. Vi var super antisociala hela kvällen, satt i en hörna och pratade om Theas kärlek för Indien. Hennes passion för yogans filosofi, Indisk matlagning och min önskan att vilja lära mig allt om västerländsk yoga, tände en gnista mellan oss. Och efter långa dagar bakom en skärm med siffror och, om möjligt, ännu längre vinkvällar hade all vår brainstormning lett till det grymma konceptet: Yoga Breakfast Club

Thea: Till en början var vår plan att öppna en yogastudio men då det var svårt att hitta en lokal som överensstämde med våran vision så föddes idén om att starta något annat. Ett koncept som innehöll både yoga, kost, den unika fusion av Sverige och Indien och som dessutom var flyttbart. Så när idén Yoga Breakfast Club föddes kändes det bara helt rätt. Och idag är vi övertygade att varför det kändes så rätt var för att vi kunde baka ihop våra styrkor och dualitet i samma koncept. Var det alltid självklart för er att ni skulle göra något ihop? 

Thea: JA! Från den där dagen då vi möttes. Det var som kärlek vid första ögonkastet. Men därmed är det inte sagt att vår resa varit enkel. Men det är också tjusningen med att ha en business partner; det man lär sig under resans gång. Och bara det är otroligt utvecklande!


Finns det några nackdelar med att vara nära och driva ett företag?

Reena: Vår vänskap är ganska ung och vårt partnerskap ännu yngre. Vi håller fortfarande på att lära känna varandra och vår växande vänskap är definitivt vår största styrka. 

Vår läroprocess har varit både rolig och inspirerande för oss, för andra och framför allt för vår business. Vi har också insett att eftersom vi kommer från två länder med så olika kulturella bakgrunder är det viktigt att vi har en väldigt ärlig och öppen kommunikation. Vi respekterar varandras åsikter och tar alltid beslut efter vad som är bäst för vår vänskap. Vi är vänner först, sen business partners.

Den enda nackdelen är väl egentligen att eftersom vi är två väldigt självständiga och starka kvinnor har vi höga förväntningar på varandra. Men är det en så dålig sak egentligen? 


Vad skulle ni säga är styrkan med att jobba ihop med en vän?

Thea: Styrkan att jobba tillsammans med någon man känner är den balans man finner när båda två vet exakt sitt värde och sin funktion. När båda förstår vart de är starka, det är då man kan bidra med ett värde till bolaget och växa på riktigt. 

Hur tar man tillvara på varandras styrkor och svagheter?
 Thea:
Vi har infört en bolagspolicy som säger att man får inte kritisera utan att kunna ge förslag på en lösning på eventuella problem. På så sätt behåller vi en växande, positiv och bidragande känsla i bolaget.

Reena: Vi har definierat gränser i företaget som vi inte trampar över och våra ansvarsområden är så tydliga att det har blivit som ett tydligt mönster. Vilket våra kunder tydligt kan märka i våra events. Vi rör oss flytande från en roll till en annan och det fungerar. Vi jobbar båda två det bästa vi kan för att få Yoga Breakfast Club att röra sig i en riktning - framåt. 

Hur tror ni att Yoga Breakfast Club har utvecklats till det bästa genom att ni har varandra?

Reena: Att strukturera ett företag har både en teknisk och emotionell kvot. Vi balanserar de två kvoterna fantastiskt. De tekniska bitarna så som tillväxt, mål, skaffa kunder är något jag har i ryggmärgen. Jag jobbar hårt för att nå resultat. Thea är så begåvad och brinner så mycket för det hon gör. Hon sköter allt det emotionella, det ”mysiga” i företaget som yogan, frukostmenyerna och den där feel-good och self-care faktorn som är essensen av Yoga Breakfast Club. Vi är så stolta över att faktiskt se resultat på att våra styrkor kompletterar varandra, genom att vårt företag har fått ett fantastiskt rykte och så många möjligheter. 


Vad ska man tänka på när man skaffar en business partner in crime? 

Thea: Man får vara beredd på att det är lite som att ha en relation, det vill säga att allt man behöver jobba med gällande sig själv kommer upp på bordet. Vi tänker även att entreprenörer ofta är människor med stark vision och starka åsikter. I ett partnerskap så måste man vara beredd på att kanske ta ett steg tillbaka. Att säga: Ok, jag litar på din intuition. Vi kör på det du vill. Det är även viktigt att veta sitt eget värde och vad man bidrar med. Att ha en stark core-känsla för sina styrkor ställt mot sina svagheter är viktigt. När man vet sina egna och varandras styrkor, vet man även på vilken plats man ska vara. I ett fåmansföretag där man kan behöva göra lite av varje, är det viktigt att tidigt identifiera varandras styrkor, så man kan fördela jobbet på bästa sätt.


Till sist vad vill ni skicka med som en extra boost till andra kvinnor som funderar på att gå in i företag ihop eller som bara letar en business partner? 

Thea: Var inte rädd för att skicka ut en önskan i världen. Gör anspråk på dina drömmar, varje dag. Någon där ute lyssnar. Världen har ett fantastiskt sätt att ge dig vad du egentligen längtar efter och det du verkligen förtjänar kommer du få. Tänk positivt, ride the roller coaster and hang in there. Ju hårdare grepp du har, ju förr kommer du nå toppen.