5 saker att göra när plånboken ekar tom

Text Julia Olausson

Text Julia Olausson

Vi står inför en högtid många av oss förknippar med konsumtion och pengar vilket ofta gör att ekonomin behöver omprioriteras. Kanske har du dessutom varit aktiv under Black Friday och redan har det lite extra knapert? Det är när plånboken ekar som tommast det gäller att vara kreativ. Vi frågade oss om det går att upprätthålla ett socialt och händelserikt liv utan pengar? Så klart det gör! Här är våra bästa tips. 

 

1. Gör en ”man-tar-vad-man-har-mask”

Det finns inget hetare än hudvård just nu och vi älskar att maska! Det finns en mängd olika varianter i butikernas utbud, men oftast är det naturliga bäst för vår kropp. Se igenom ditt skafferi och sök sedan inspiration för hur du kan blanda ihop din egen vårdande och återfuktande mask. Honung och yoghurt är bra för din hud och är ofta med i ansiktsmasker som du kan göra hemma. 

Fnasiga läppar är lika självklara under vintern som kalla morgnar och julmusik. Men genom att blanda socker och honung får du en perfekt skrubb som du enkelt och försiktigt kan få bort dina torra partier med. Men ta det försiktigt och glöm inte att smörja in dem efteråt. 


2. Delad grönska är dubbel grönska

Är du trött på dina blommor men har inte råd att köpa nya? Ta dig en titt hos dina bekanta och spana in deras gröna skönheter. Eller dra ihop en ”stickling-cirkel” med dina vänner och byt med varandra. Det finns inget så rogivande som att se hur dina sticklingar får rötter och sedan plantera dem i en kruka med jord. Det kräver tålamod men när du väl lyckats kommer du vara så stolt! 

 

Gillar du gröna växter kan du ta avokadokärnan och låta den torka. När skalet är hårt plockar du bort det och sticker ner kärnan i lite jord. Ge det några veckor (och rejält med vatten) så ska du se att det sticker fram en grön planta som till slut kan bli en avokadoväxt! 

3. Vad är gratis i just din kommun?
Ta dig tiden att se över vad din kommun erbjuder för gratis utställningar eller evenemang. I Malmö har Moderna Museet gratis inträde och många fina utställningar att erbjuda. Moderna Museet i Stockholm har fri entré vissa dagar och till vissa utställningar. Gå in på deras hemsidor för att veta vad som gäller. Lika gäller för städers museer och konsthallar. Kulturera mera! 

 

I december dessutom massor med julmarknader som inte kostar något men som ger dig en härlig julstämning utan att du behöver spendera ett öre. Vill du ha lite mer fart och fläkt finns det ofta pubar som håller i musikquiz om kvällarna. I jakten på gratis aktiviteter i just din kommun blir Google din bästa vän, men vi hoppas du fått några nya idéer! 

4. Hjälp andra

Så här i juletid blir den ensamhet påtaglig som många utan familj eller ett varmt hem upplever. Det behövs ofta hjälp i olika volontärinitiativ som erbjuder varm mat till dem som bor på gatan. Det skapar förutsättningar för att socialisera samtidigt som du hjälper dem som verkligen behöver din hjälp. Det ger dig också möjlighet att reflektera över vad du har och att medmänsklighet är värd alla pengar i världen. 

 

5. Finn lugnet

Det finns få lugnare offentliga platser än biblioteken. Många av oss har en stressig och hektisk vardag och behöver ofta varva ner för att inte bränna ut oss. Varför då inte koka varm choklad för att ta med dig till stadens bibliotek? Hitta en bra bok och njut av lugnet, eller delta i några av deras aktiviteter. Det är en plats för både socialisering och avkoppling. 

 

Allt behöver inte kosta för att vara givande eller roligt. Det gäller bara att ändra ditt tankesätt kring hur du ser på nöje. Många förknippar ordet med just konsumtion men så behöver det inte vara! Ta till vara på det som finns nära och njut av det lilla i vardagen, det blir bäst både för dig och för miljön.