Powerporträtt: Nathalie Rajic

Text Elin Beattie Foto Lina Arvidsson

Text Elin Beattie Foto Lina Arvidsson

Nathalie Rajic är en typisk Vädur: nytänkande, entusiastisk och beslutsam. Hon är ett energiknippe som älskar utmaningar och som inte räds för att gå i bräschen för det hon tror på. Ivern och passionen för att utvecklas, upptäcka världen och få göra precis allt det där hon någonsin drömt om går som en röd tråd genom livet – och vore det dessutom fysiskt möjligt att vara och göra allt på en och samma gång, hade Nathalie med största sannolikhet gjort det redan igår.  

 

Med ett namn som klingar både svenskt och serbiskt, har Nathalie två kulturer att tacka för den hon är idag. Skinnet på näsan och den styrka som finns i att inte bry sig om vad andra tycker och tänker kan hon tacka sin serbiska pappa för. Hans konsekventa (och evigt ifrågasättande) tänkande har fått henne att utveckla det mod som krävs för att köra i motvind, samtidigt som hennes mammas svenska, lite mjukare, mentalitet alltid har peppat henne till att prova på nya saker och våga vara sig själv.

 

Nathalie som är en go-getter drivs av den kreativa processen som sker när ett projekt kommer till liv, under hela sitt liv har hon haft förmågan att förvandla sina drömmar till verklighet. Denna självutnämnda daydream achiever är bara 33 år, men har redan hunnit bocka av otroligt många saker på sin milslånga bucket list. 

 

Efter många år på resande fot, där plugg har blandats med professionell framgång, är Nathalie idag tillbaka i Malmö – staden där hon föddes och växte upp. I ryggsäcken har hon en lång karriär som flygvärdinna, och kan även stoltsera med det framgångsfaktum att hon både har startat, byggt upp och drivit sin alldeles egna smyckeshandel online. Idag titulerar hon sig dock som Digital Projektledare för en kreativ byrå, samtidigt som hon genom sin roll som delgrundare och chefredaktör för Her Way, engagerat driver plattformen fylld av girl power. 

“Jag har alltid baserat mina val på vad jag velat göra och inte vad andra har förväntat sig av mig – så man kan väl säga att jag alltid har gått min egen väg. Det kanske inte alltid har varit rätt väg, men då har det i alla fall varit jag som ägt mina beslut. “

nathalierajic2.jpg

När såddes fröet till Her Way?

Jag kände redan när jag flyttade hem från New York i 2010 att jag ville arbeta med att inspirera andra kvinnor till att våga gå sin egen väg. Dock visste jag inte riktigt hur jag skulle gå till väga, men för lite mer än ett år sedan, under en möhippa, blev jag väldigt inspirerad av en kvinnlig entreprenör som hade startat sin egen blomsterbutik här i Malmö. Jag tyckte hon var så inspirerande och började genast ställa massa frågor gällande verksamheten, vem hon var, om hon alltid hade drömt om en blomsterhandel, och så vidare. Och det var då som idén till Her Way skapades; viljan att dela med sig av alla de inspirerande livsresor och historier som vi kvinnor går och bär på. Jag ville förändra bilden av framgång och bevisa att det finns fler intressanta kvinnor som gör skillnad här i välden, än dom som media porträtterar om och om igen. Jag ville visa att framgång inte behöver definieras med ett stort sparkapital och en pampig titel.

Vad betyder framgång för dig?
Jag tror att själva ordet skrämmer många och sätter en press på dom att lyckas här i livet, när det egentligen bara handlar om att vara nöjd över där man befinner sig just nu. Därför har det varit jätteviktigt för mig att omvärdera ordet ”framgång” genom Her Way för att kunna belysa att det faktiskt inte enbart är något som mäts i pengar eller titlar, utan att framgång är vad var individ själv vill att det ska vara. Framgång är vad du definierar det. 

 

Har det alltid varit en självklarhet att gå din egen väg?

Ja, jag har trott på mig själv så länge jag kan minnas och jag tror att min styrka ligger i det faktum att jag inte bryr mig om vad andra tycker om mig. Jag har alltid baserat mina val på vad jag velat göra och inte vad andra har förväntat sig av mig – så man kan väl säga att jag alltid har gått min egen väg. Det kanske inte alltid har varit rätt väg, men då har det i alla fall varit jag som ägt mina beslut.

“Jag lider av FOMO – vilket innebär att jag har en konstant inre stress av att hinna göra alla de grejer som jag någonsin har drömt om innan jag dör.”

Dela med dig av ett misstag du har tagit lärdom av?

Ett misstag är att jag inte lyssnat på min intuition och magkänsla tidigare i livet, för det är sällan den har bevisat mig fel. Men det är någonting som jag har jobbat med, och idag tar jag många av mina beslut efter vad som känns bra. Ett annat misstag är faktiskt att jag inte älskade mig själv mer när jag var yngre. Att jag inte har arbetat mer på relationen med mig själv, för jag tror att även om jag är väldigt nöjd över där jag är idag så hade jag kunnat ta mig så mycket längre om jag bara hade blickat inåt tidigare och älska mig själv mer. Idag är jag fortfarande långt ifrån färdig, men jag känner att jag värderar mig själv mer idag än vad jag har gjort tidigare och jag har äntligen börjat förstå den viktiga innebörden av att göra det. 

 

nathalierajic1..jpg

Nämn en svaghet du har.

Jag lider av FOMO (Fear Of Missing Out) – vilket innebär att jag har en konstant inre stress av att hinna göra alla de grejer som jag någonsin har drömt om innan jag dör. Ett tankesätt och beteende som kan förklara varför jag har provat på allt det jag har gjort. Men min FOMO är något som jag jobbar med dagligen, att sakta ner och faktiskt kunna njuta av resan. Jag blir ju galen av att bara vara still och inte göra någonting, men ändå det är jätteviktigt att kunna njuta av det man gjort, både nu och tidigare, istället för att bara skynda sig fram i livet. 

 

När jag hade min e-handel så kände jag mig till exempel aldrig tillräcklig för jag hade för höga krav på mig själv. Och det tänket är något som jag tampas med jättemycket. Dock har jag lärt mig att det krävs både tålamod och tid för att jobba fram ett bra koncept – och det är också ett misstag jag har gjort här i livet: att jag inte har lyckats njuta av resans gång, utan att jag bara har velat checka av grejer från en lista. Det är först nu, under de senaste månaderna, som jag har kommit tillinsikt med och känner att jag kan klappa mig själv på axeln för det jag har gjort och åstadkommit. Så på sätt och vis är det väl kanske det som betyder framgång för mig just nu: att hitta ett sätt att kunna njuta av resans gång, samtidigt som jag har tid för min familj och kan ägna mig åt alla de grejer som jag är passionerad över.