Så boostar du din kreativitet

“You can't use up creativity. The more you use, the more you have.” 

– Maya Angelou

 

Vi vet alla hur underbar den känns, den där magiska känslan av kreativt flow. När tankarna flödar och nya idéer föds. När ett tidigare problem blir en möjlighet eller den där affärsidén du alltid vetat funnits inom dig plötsligt uppenbaras. Kreativitet beskrivs ofta som en muskel – du måste träna den, stretcha den och utsätta den för nya utmaningar för att utveckla den. Vi har pratat med smyckesdesignern Cecilia Kores och blomsterdekoratören Madeleine Carlsson om hur de ser på kreativitet och vilka deras bästa tips är för att boosta den.

 

Blomsterfolk.jpeg

Madeleine Carlsson, Blomsterdekoratör, stylist, eventproducent och grundare av @blomsterfolk

 

När är du som mest kreativ?

När jag är fri från prestationskrav, stress och mitt "hemmakontor". När jag istället är på en vacker plats, oftast ute i naturen, med en kaffetermos, i tystnad. Och så klart när jag får härja fritt med blomster!

 

Var hittar du din inspiration?

I nya möten med andra kreatörer, entreprenörer och drömmare, i nya sammanhang på för mig nyupptäckta platser, från fantastiska scenografier ifrån både filmer och serier. I skogen, på havet, på fjället och i solstolen. 

 

Vilket är ditt bästa tips för att boosta kreativiteten? 

Vila och återhämtning. För mig slår det aldrig fel, bästa sättet för mig att boosta kreativiteten är att dra iväg på semester. Efter några dagar, ibland bara några timmar, så hittar man ofta mig i en solstol med min stora hemliga bok där jag skriver ner mina nya projektidéer och drömmar. Mitt bästa tips: RES iväg! 

 

- - - - - - - - - 

 

mumbaistockholm.jpg

Cecilia Kores, Smyckesdesigner och grundare av Mumbaistockholm 

 

När är du som mest kreativ?

För mig är kreativitet ett resultat av ett känslotillstånd. När du har rätt känsla så blir allt skapande enkelt! Jag har lärt mig att återskapa den känslan jag behöver för att hamna på min kreativa topp, och då jag är väldigt visuell samt har en personligt som jag kallar "introvert extrovert", så är följande tre faktorer de mest betydelsefulla för mig: att jag är ensam i en vacker miljö jag trivs i, att jag har en anteckningsbok och att jag bär något som inspirerar mig till att bli ytterligare kreativ. 

 

Var hittar du din inspiration?

Miljön kan antingen vara vacker på ett naturligt sätt (till exempel en strand vid havet) men det kan lika gärna vara ett vackert inrett café. Eftersom min kreativitet ger sig uttryck i fysiska produkter som smycken, kläder och skor, så är att bära något jag tycker om min absoluta bästa källa för att inspirera mig. Jag kan titta på min favoritring - eller en väldesignad tröja från någon annan designer - och bli inspirerad till fem olika nya sätt att förbättra/addera för att det ska bli ännu vackrare, mer lättburet, mer lättförståeligt för en vanlig tjej osv. Anteckningsboken behöver jag för att samla tankarna på ett ställe - oftast blandar jag ihopklottrade bilder med små osammanhängande texter. När jag går tillbaka i anteckningsboken så hittar jag direkt tillbaka till den känslan jag hade när jag skrev/ritade det. Det gör att när jag väl är i studion/guldsmedjan och skall skapa, så behöver jag inte vara kreativ utan kan fokusera på själva realiserandet/skapandet av produkten. 

 

 

Vilket är ditt bästa tips för att boosta kreativiteten? 

Det är just att återskapa de tre faktorerna ovan. För att fortsätta vara kreativ år efter år så behöver du justera en av dessa då och då - till exempel hitta en ny favoritmiljö som är olik de du varit på innan (t.ex. genom resor), eller att bära något som är olikt allt du burit innan. Och magin i att köpa en ny anteckningsbok skall inte underskattas :) För mig får varje anteckningsbok ett tema - helt utan att jag tänkt på det!

 

 

Av: Line Jeppsson-Varga