PowerPorträtt: Tara Derakshan

Taraderakshani_herway2.jpeg

Hon sitter ensam på ett hotellrum i NY mitt i natten och gråter av frustration. Prestationsångesten är hög inför morgondagens stora föredrag på styrelsemötet. Hon har inte fått någon hjälp med förberedelserna och tänker ”OK, vad ska jag göra?”. Hon har gett sig fan på att klara det här.

 

Tara Derakshan bär en röd oversize tröja som matchar styrkan hon utstrålar när vi blir välkomnade till SNIPH på Karlaplan en vinterkväll i november. Hennes leende smittar lätt av sig och hon inger ett varmt intryck, precis som att vi har känt varandra hela livet.

Tara är född och uppvuxen i Helsingborg i en persisk familj med höga mål som vardagsmat. Att övertyga sin familj varför hon valde att gå frisörlinjen under gymnasiet var ingen dans på rosor. Men det är här som Taras stora resa till självdefinition och inre balans börjar. Efter studenten flyttar hon till Stockholm för att arbeta på en välkänd frisörsalong. Hon måste ständigt övertyga sina föräldrar att hon har gjort ett medvetet val och att det kommer bli någonting bra utav det här, även om hon känner sig intellektuellt stimulerad av sin situation. Tara lär sig snabbt fatta tycke för sälj och drömmen att någon dag starta eget leder henne till en master i civilekonomi med inriktning på marknadsföring. 

På sin inre resa att bekämpa prestationsångest och bli av med rädslan att misslyckas samlar Tara på sig en bred och internationell erfarenhet med tunga namn som World Childhood Foundation och Kiosked i affärsportföljen. Som 26-åring får hon en management position där hon är yngst och ensam kvinna. I ett hektiskt arbetstempo får hon lära sig den viktiga innebörden av ”Life, work and balance” trots den envisa tron att vill man ha något så får man arbeta hårt för det. En livskris senare får Tara att vakna upp och bli medveten att hon är den enda som bör styra hennes liv för att finna inre frid. Hon packar väskan och byter London mot Stockholm, resten är historia. Idag driver Tara företaget SNIPH tillsammans med sin affärspartner Elisabeth Kjellqvist samt är involverad i projektet She´s got this som handlar om att belysa om Unconcious Bias. 

 

Du har väldigt importerande meriter Tara, är det en medveten plan att du är där du är idag?

Jag har alltid arbetat jävligt hårt och tagit för mig, haft en tydlig målbild av vilket typ av liv jag vill leva och en dröm att en dag driva eget bolag. Men många av mina karriärsval har faktiskt varit möjlighetsdrivna, ett resultat av människor jag träffat eller tillfälligheter som har väckt ett intresse inom mig. Jag har fokuserat på helhetsbilden snarare än detaljerna, dvs istället för att titta på titel eller bransch så har jag tänkt på hur mitt nästa steg kan hjälpa mig framåt. Så som kunskap, nätverk och jag har baserat mina beslut på vilka erfarenheter varje grej kommer att ge mig. Jag har en ganska stark magkänsla och värderingar och har låtit dem guida mig i mina val, även om jag inte alltid vetat om det vid tillfället. När jag fått för mig att jag verkligen vill något så går jag efter det och låter inte slumpen avgöra. Det gäller nog alla mina jobb också, från mina sommarjobb från jag varit 14 år till Sniph. Och när jag väl gett mig in i något så går jag all in. Då finns det inget som heter 9 till 5 utan jag kör på tills jag nått målet. 

 

SNIPH_herway.jpeg

Så, har det varit en glasklar väg till där du är idag eller har du stött på motgångar?

Gudarna ska veta! Det har definitivt inte varit en glasklar väg. Jag har alltid trott på att om man vill ha något så får man jobba hårt för det. Mitt självförtroende och min naiva inställning har öppnat upp många dörrar för mig. Då jag är sjukt nyfiken och drivs av utmaningar har jag många gånger tackat ja till saker som varit helt utanför min comfort zone och bara kört på med inställningen att "det löser sig” eller ”jag lär mig det här”.  Jag har känt att jag inte har något att förlora. Det har gjort så jag lärt mig enormt mycket men har givetvis också inneburit mycket stress och prestationsångest vid tillfällen.

Det har funnits och finns fortfarande tillfällen där jag ligger i fosterställning och inte orkar gå upp ur sängen. Jag är öppen med saker som inte gått bra och tror det är viktigt att man delar med sig av både det som är bra och dåligt. Med det sagt så gräver jag aldrig ner mig av en motgång utan tar mig igenom den och blickar 9/10 gånger framåt och riktar min energi på det positiva och nästa steg framåt. Jag betraktar jobbiga situationer som bumps in the road och är helt inställd på att det händer av en anledning. Jag letar noggrant efter lärdomen i varje jobbig situation och så vänder jag det till något positivt. 

 

Har du någon gång burit med dig en rädsla när du har gett dig in i nya projekt?

Mycket mindre nu än tidigare. Jag har sedan jag var yngre haft en rädsla att misslyckas för att jag hade så höga krav utifrån vad andra förväntade sig av mig. Jag insåg detta ganska sent men har lyckats ändra mitt mantra till ”Det är bättre att misslyckas än att inte göra något alls”.  Rädslan kan ha varit en grej jag har burit med mig hemifrån, att man har för mycket press och krav och att man jämför sig med andra. Något jag ständigt försöker att inte göra längre då jag tror att det är farligt. 

Jag har nog absolut misslyckats många gånger men ser inte längre det som ett misslyckande, utan som en händelse som kommer ta mig till mitt nästa steg eller öppna nästa dörr. Den inställningen har gjort det mycket lättare för mig att resa mig upp snabbt och att inte tycka synd om mig själv för mycket, när saker inte går som jag hade tänkt mig. Den har tagit bort många av mina rädslor. Har jag tur så lever jag till 100 år och kan titta tillbaka på mina lärdomar som jag burit med mig på min resa.

Det finns många som målar upp en glasklar bild av framgång och sin resa vilket jag tror är farligt i en värld där vi följer allt och alla. Det är så många  som ger sken av att saker bara händer av sig själv men jag vet vilken ångest många lider av, och hur mycket arbete som ligger bakom att konstruera den där perfekta bilden. 

 

Vad är det som driver dig och hur ser du på framgång?

Jag värdesätter frihet något enormt och drivs mycket av känslan att vara fri. Dels den yttre friheten som handlar om att  kunna göra det som faller mig in - resa, skämma bort mig själv och min omgivning, träna osv. Dels den intre friheten av att kunna vara mig själv och styras av det som känns bra inom mig utan att behöva anpassa mig eller ställa in mig hos andra, att bara vara mig själv och leva det liv som känns bra för mig i själen. Ordet framgång och framgångsrik är så flyktigt tycker jag. Det finns de som har nått otrolig framgång i sin karriär och har mycket pengar men som är ensamma och olyckliga privat och vice versa. Den ultimata framgången för mig är att känna mig lycklig, jag drivs av de sakerna som gör så att jag mår bra. Just nu är det att få vara del av resan att bygga Sniph, att vara nära min familj och bästa vänner efter många år utomlands och att ha funnit kärleken. 

 

TaraDerakshani1_Herway.jpeg

 

Varför valde du parfymens värld?

Skönhet och dofter är ett stort intresse för mig och jag har alltid använt mig av doft som ett sätt att uttrycka mig. Precis som nya hårstilar, smink eller kläder kan låta oss kliva in i nya roller låter doft oss också att känna oss annorlunda beroende på vad vi doftar. Det är något vi gör för oss själva för att må bra och en upptäcktsfärd på något sätt där vi lär känna oss själva på något sätt och vad som får oss att må bra.

De gånger jag varit som lyckligast kan jag direkt koppla till en doft. Om det varit med en kärlek, en resa eller en speciell stund där jag kanske bara kopplat av på SPA. Tidigare hade jag ett extremt krävande jobb inom digital marknadsföring och jag reste mycket. Då märkte jag hur jag började betrakta dofter på ett nytt sätt och hur dofter lät mig kliva in i nya roller – eller bara in i nuet. Jag bestämde mig för att ägna min tid åt något värdefullt, som jag njuter av och som kan hjälpa andra att må bra också. Jag brinner för upplevelser, doft och digitalisering, och genom Sniph får jag möjligheten att kombinera de på ett sätt som gör det smidigare och smartare att fylla ditt liv med underbara dofter.

 

Om du skulle ge ett råd till dig själv i början av din karriär, vad skulle det vara?

Jag tycker man bör investera tid i att verkligen lära känna sig själv och fullt acceptera sina styrkor och svagheter. När man vet vem man är och vad man går för, så kommer andras liv och andras åsikter att spela en betydligt mindre roll i allt man gör. Då handlar det om att vinna mot sig själv, snarare än att bevisa något för världen. Det önskar jag någon hade sagt till mig från dag 1. Då hade jag sluppit många interna konflikter och gjort ännu smartare val längst vägen.

 

Av Nathalie Rajic

Foto Taís Rose Frisk

 

SNIPH.jpg

Läs mer om SNIPH och hur du kan bygga upp en unika och personlig

parfymgarderob med hjälp av deras prenumerationstjänst.