PowerPorträtt: Frida Ekelund

Frida Ekelund

Om att finna medveten närvaro och bryta gamla mönster

Frida är lugnet själv med glimten i ögat, det är lätt att glömma tid och rum när vi ses och man vill lyssna mer när hon berättar sin historia. En historia om en ung kvinna som hittar tillbaka till sig själv skulle man kunna säga utan att låta allt för dramatisk. Frida började sin karriär inom skolan där hon arbetade länge och var på väg att bli lärare, en dröm som hon inte var helt bekväm med, den var inte hennes egen utan en väg hon förväntades ta. Frida fann sig själv i en destruktiv spiral med övervikt, dåliga val och sinande självkänsla. Brytpunkten kom 2015 då hon fick nog helt enkelt, gav upp och flyttade hem till föräldrarna. När vi pratar om det idag ser hon det som ett nödvändigt val snarare än ett misslyckande. Det är något vi kommer fram till flera gånger under vårt samtal.

Hur vågade du ta steget och satsa på drömmen? ”Rädslor kommer dagligen, t ex rädslan för att misslyckas. Vi är uppväxta med den normen, att det är dåligt med misslyckanden. Jag fick nog och ville satsa på det som verkligen betyder något för mig, och dessutom så är det antagligen bara du själv som ser det som ett misslyckande." Var snäll mot dig själv istället och se det som feedback och att du hela tiden kan lära dig något av det här!

Sakta byggde hon upp den kvinnan hon är idag och vill vara. Kraftfull och viljestark med höga mål om välmående både för sig själv och andra. I samma veva åkte Frida på sitt första event, destinationen var LA och eventet  ”Unleash The Power Within” med Tony Robbins som är Life and Business Strategist. Här föddes inspirationen och en ny väg började ta form. Efter coaching och utbildningar i självutveckling både i LA och London flyttade Frida till Stockholm men efter bara några månader fann hon sig själv i gamla fotspår. Med ett jobb som receptionist och en rädsla för att starta eget. Så hon sa upp sig, bara så där. Startade det egna företaget Ekelund Consulting och började planera självutvecklingsevent för kvinnor. ”Jag tog mig helt klart vatten över huvudet och körde fullt ös framåt, givetvis landade jag rakt in i väggen. ” Frida tog åter igen ett steg tillbaka och arbetade om sitt format lite mindre och mer greppbart. Det landade närmre hjärtat och kärnan till hennes värderingar, det kommer bli helgretreat med coaching, meditation och övning i medvetenheten i hennes hemtrakter och vackra Åhus vid havet!

När vi ses har det egna företaget just fyllt ett år men utvecklingen är konstant. Frida åker kontinuerligt på event och kurser för att vidareutveckla sina färdigheter som coach. De flesta utbildningarna finns utanför Sverige och vår jantelag. Det ser Frida bara som en styrka att hon då kan komma hem och gå i bräschen för branschen här i Sverige. ” Jag coachar mestadels bara kvinnor, både här i Sverige och utomlands, det kan vara allt från att hjälpa klienterna lägga upp en strategi för att uppnå sina mål, både personliga mål men också karriärs mål. Men framförallt för att hjälpa dem att njuta på vägen mot sina mål”. I höstas sökte Frida och 400 andra människor en tjänst som Result Coach hos Tony Robbins, idag är dem 35 kvar i processen, så från och med maj månad kommer hon ha uppnått ännu ett av sina mål och bli anställd på det amerikanska företaget. Jag vill inspirera med min resa och visa att alla kan vända en väg, ett beteende eller hinder, eller vad det nu skulle vara som de själva tycker stoppar dem!

Hur kan man bryta negativa tankar t ex när du har en dålig arbetsdag? 

 • Skapa medvetenhet kring varför du har en dålig dag och kring din irritation.

 • Ta reda på vilka dina triggers är.

 • Hur kan du undvika dem eller ta en annan väg?

Vilka kvinnliga förebilder skulle du säga har påverkat dig mest? Babba Canales – en fantastisk kvinna på många sätt, vi kommer från samma stad och det ger en enorm inspiration att kan hon så kan jag! Isabella Löwengrip – hon har gjort en imponerande resa och efter som vi är jämngamla har jag följt henne hela vägen och inspirerats av både med -och motgångar.

Vad gör du när allt står stilla och du vill boosta kreativiteten/drivet? Om allt stannar så tänker jag att det inte behöver vara stopp, det kan vara att vägen ändras lite. Jag behöver inte ge upp för den sakens skull. Att utvärdera och reflektera planen får lov att ändras längs vägen. Att alltid ha små delmål på vägen mot större mål.


Vilka rädslor och uppoffringar har du mött längs vägen? Att bara säga upp mig så där var nog den största rädslan. Men framför allt trycket från alla runt omkring, som jag tror har följt många av oss hela livet. Normer om hur man ska vara och vilka val man ska göra. Jag vill slå ett slag för magkänslan, är det något du drömt om länge som gnager i bakhuvudet så testa.
 

Vad vill du ge för tips till kommande generation unga power kvinnor? Att inte se det som en nackdel att vara kvinna, det är vad du tror på som är viktigt – testa nya vägar och tillslut hittar du din! Vänd på normen och se andra sidan av myntet. ”Vi kvinnor måste börja tro på oss själva och varandra, att vara kvinna är inte att vara i underläge. Det blir bara ett underläge om du gör det till ett underläge”.

Vad driver dig och hur ser du på framgång? Länge mätte jag framgång i pengar, nu har jag omvärderat och väger min framgång i balans och harmoni. Framgång för mig är hur du hanterar det som kommer till dig.

Frida 3.jpg

Tips från Frida för medveten närvaro

 • Ha stora mål men på vägen tar du hjälp av små strategier och delmål

 • Låt saker vara en stund och agera på den sekundära känslan.

 • Lär dig att våga ändra riktning

 • Börja smått och bygg större istället för att ta över världen direkt

 • Motgångar kommer alltid finnas, låt dem passera

 • Det finns inga misslyckande, bara feedback! 


Vill du också utbilda dig eller bara veta mer? Här kommer några tips från coachen 😉

Event att besöka:

 • Unleach the power within med Tony Robbins i London 19–22 april
 • Date with destiny med Tony Robbins i Australien 21–26 maj

Utbildningar:

Av Katja Fjellström

Foto Taís Rose Frisk


Power KvinnorNathalie Rajic