PowerPorträtt: Elin Ohre & Hannah Ingelsten

P1251784.jpg

Grundarna bakom Malmös senaste tillskott JORD Elin Ohre och Hannah Ingelsten ger oss en inblick hur det är att befinna sig i startup fas, att starta verksamhet tillsammans med en vän och jaga drömmen om eget.

En januari kväll, mitt uppe i renoveringen av lokalen som ska bli ett framtida JORD- frukost, fik och butik i Malmö träffar jag grundarna Elin Ohre och Hannah Ingelsten. Tjejerna har länge gått och drömt om något eget och nu har chansen kommit till dem. Under intervjun är JORD i start up fas och slår först upp portarna i mitten av februari. 

Elin och Hannahs vägar korsades när de gick på gymnasiet i Lund. Båda var aktiva bloggare och bestämde sig för att börja umgås. Genom åren har kontakten varit sporadisk och det var först när Elin flyttade in till Malmö som de började umgås tätt. Båda gick runt och bar på en dröm om att driva eget, Hannah ett café och Elin en kreativ verksamhet. JORD skulle snart bli ännu en gemensam nämnare. När de fick erbjudandet att ta över lokalen var det snabba puckar. Tjejerna bestämde sig för att satsa på sin dröm och idag serverar JORD frukost hela dagen, ett koncept inspirerat av Köpenhamn och kärleken till att äta frukost. 

 

Hur föddes idén till JORD?

Elin: Vi har länge använt varandra som bollplank men aldrig riktigt tänk på att vi skulle starta något ihop. När chansen dök upp att få ta över lokalen, då skickade jag ett meddelande till Hannah och hon sa ”Vi kör!” Vi båda tror på hållbarhet och minimalism, att försöka äta växtbaserat till så stor utsträckning som det går. Till råga på allt så tycker vi om den naturnära färgskalan och material.

Hannah: På det sättet kan man säga att JORD verkligen kommer från våra värderingar. Vi har verkligen fått med i konceptet att vi bryr oss om miljön och är väldigt glada att vi fått ihop något som symboliserar oss på så kort tid. Vi tycker om att supporta lokala producenter, varav den lilla butikshörnan på JORD där man kan köpa allt från kaffe, keramik och konst.

 

Vad har det funnits för rädslor när ni bestämde er för att följa er dröm?

Elin: Det finns ju alltid en rädsla om att arbeta lite för mycket och bränna ut sig. Det är svårt att se avståndet till väggen när man brinner för något och har kul. Vissa kvällar har vi legat och skrivit till varandra till strax innan tolv om saker som egentligen kan vänta till imorgon men man kan inte låta bli.

Hannah: Igår så sa vi att istället för att ligga och sms varandra om idéer som vi brukar, sa vi till varandra ”Nu går jag och gör det här och du det där och så hörs vi imorgon!” Vi är rätt så bra på att begränsa oss och tala om för oss själva att ta det lugnt och varva ner.

 

Hur drar ni nytta av varandras bra respektive sämre sidor?

Hannah: Jag känner att det finns ingenting som jag inte kan fråga Elin. Vi läser av och utbyter varandras energier ganska enkelt. Det har tagit lite tid att våga vara bestämd mot varandra och vi har gemensamt bestämt att vi måste ha struktur på det här, annars kommer vi inte må bra.

Elin: Jag tycker det är coolt att när Hannah kommer och tänka på något så gör hon det direkt, medan jag själv är den som kan skjuta på saker. När man gör något direkt- som Hannah så ser man snabbare resultat.

 

Hur hittar man sin ”Business Partner in Crime”?

Hannah: Om man delar med sig av sin dröm för sina vänner så kan det leda till energigivande konversationer och kanske du finner en potentiell affärspartner i någon av dem.  Att du hittar någon som känns bra att starta något med och verkar tänka likadant som dig.

 

Vad har ni för tips till kommande generation power kvinnor?

Elin: Att man ska jobba med varandra och inte mot varandra och inte se varandra som konkurrenter.

Hannah: Att acceptera och våga visa vad man är mindre bra på. Istället för att gå runt och skämmas för det så kan man istället tänka på att någon annan är jättebra på det och man kan hjälpa varandra.

 

Av Nathalie Rajic

Foto Niki Zekaj